Z tisku

Med - elixír mládí?!

Medu byly přisuzovány výživné a léčivé vlastnosti, byl opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. Toto nejstarší sladidlo se používalo nejen ke slazení, ale i k výrobě alkoholického nápoje - medoviny. Ta pomohla přežít bájnému hrdinovi Beowulfovi a zachraňovala životy lidem za Herodotovy vlády. Staří Řekové pekli melitutes - chleba s medem. Římané ho nazývali panis melitus a pekli ještě obětní medové koláčky - libum.schovat článek

Východní cukrářství přišlo na skvělou kombinaci mandlí a medu, a tak mohly v Itálii vzniknout bonbony torrone, ve Francii se začal vyrábět nugát v Montélimar a ve Španělsku to zase byly turróny. Mayové zase vyráběli likér ixtalseutun a Aztékové milovali čokoládu slazenou medem. Včely med vyrábí z rostlinného nektaru - je to směs vody, fruktózy a glukózy. Téměř každý med skladovaný delší dobu zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí, ale přílišná teplota by mohla zničit všechny vitaminy.

Drink tohoto týdne

První zmínky o medovině se objevují už ve starém Římě. Byla to směs trpkého vína ochucená medem. Původní název pochází z gaelštiny jazyka Keltů - metheglin. Znamená to nápoj, který léčí. V angličtině zase výraz pro líbánky, honeymoon, vznikl od toho, že novomanželé pili medovinu, aby se jim narodil syn. I u nás byl med velmi důležitý - už praotec Čech říkal, že "to je ta země mlékem a strdím oplývající".

A strdí znamená med. Základem medoviny je samozřejmě med a pak čistá voda. Dále se mohou použít kvasinky, které ovlivní konečnou chuť medoviny i obsah alkoholu. V době kvašení je vhodné tekutinu asi tak jednou za tři až šest týdnů přelít do jiné nádoby. Po skončení kvašení se medovina stočí do lahví.

Složení: byliny, včelí med, pitná voda, kyselina vinná, čistá kultura vinných kvasinek Podává se chlazená jako aperitiv nebo digestiv, můžete přidat i led a citron, používá se i jako součást koktejlů. Díky bylinám a medu působí tento nápoj blahodárně na zažívací ústrojí. Obsahuje 16 až 20 procent alkoholu. Můžete si vybrat medovinu bylinnou, ořechovou, mandlovou, skořicovou či přírodní. Za půl litru zaplatíte kolem osmdesáti korun

Novomanželům zpříjemní líbánky afrodisiakální medovina

Skupina vědců byla nedávno zahlcena odpověďmi na inzerát, ve kterém hledali novomanžele na testování účinků legendárního afrodisiaka - medoviny. Královská chemická společnost (RSC) hledala jeden pár plánující svatbu v červnu, který by každou noc po 30 dní od sňatku pil medovinu a vedl si deník o průběhu svých líbánek.schovat článek

LONDÝN - Vědce však kontaktovala více než stovka zájemců, kteří se experimentu chtěli zúčastnit. "Reakce byla ohromující. Chtěli jsme jeden pár, který by si psal deník o tom, jak se obecně cítí při líbánkách, abychom viděli, jaké to má účinky na lásku," řekl mluvčí RSC Brian Emsley v rozhovoru pro CNN a dodal, že výsledky zkoumání budou zveřejněny ke konci roku.

O medovině, která byla vařena již v Babylóně před více než 4000 lety a je tak jedním z nejstarších alkoholických nápojů, se tradovalo, že má vliv na zvýšenou plodnost a na sexuální život. Ve staré Persii prý měly páry pít sladký medový nápoj po celý "medový měsíc" - odtud v angličtině slovo pro líbánky "honey moon" - poté, co vstoupily do manželského svazku, aby dosáhly "toho správného stavu mysli" pro úspěšné manželství. Pokud se po devíti měsících narodil páru syn, výrobci medoviny byly posílány gratulace ohledně kvality jeho výrobku.

Medovina je zasloužilé afrodisiakum

Pro výzkum RSC bylo speciálně vyrobeno 12 lahví medoviny vinařským závodem v Sussexu v jižní Anglii. "Nápoj obsahuje i tajné ingredience," řekl Emsley. "Velmi jsme se přitom drželi starého receptu." Medovina, která vzniká smícháním medu, vína, ovoce a koření, prý snižuje sexuální úzkost, včetně strachu z nedostatečného "výkonu". Je též bohatá na vitamín B podporující reprodukci, na aminokyseliny, které mají vliv na zvýšenou plodnost, a na oxid dusnatý, který je údajně dobrý pro mužský sexuální život.

Afrodisiakální vlastnosti připisované medovině tak mohou být proto zasloužené, řekla doktorka Clare Mcloughlinová z Královské chemické společnosti. "Legenda a mýtus mají vědecký základ." "Jednou z největších příčin problémů je tlak z vnějšku na vztah. Čím jsme zdravější, tím jsme i šťastnější. Cokoli, co pomáhá, je skvělé, ačkoli alkohol je i často spojován s problémy ve vztahu," dodala jedna sexuoložka, která proto doporučila manželským párům pít alkohol s mírou.

 


Med v roli přírodního lékaře

Lidstvo si medu vždy velmi vážilo a oblibu neztratil ani dnes. Není totiž jen vynikajícím přírodním sladidlem, ale také rychle dodá energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém.schovat článek

Náš trh je jím dobře zásoben. Med se dá koupit v běžných i speciálních obchodech, ale také přímo u včelaře. U výrobce a ve speciálkách zákazník dostane většinou více informací, v běžných prodejnách se musí spolehnout na deklaraci a značení.

Klíčový údaj

Vzhledem ke svému složení se med prodává nejčastěji ve skleněných nebo lehkých plastových tubách. Kromě standardních údajů o výrobci, dovozci či prodejci, době minimální trvanlivosti, hmotnosti a obsahu se pro kupujícího stává klíčovým údajem zařazení do skupiny.

Platné předpisy dělí v tomto směru med na květový, medovicový a smíšený. Podle způsobu získávání rozlišujeme med na čtyři základní druhy vytočený, plástečkový, lisovaný a vykapaný. Tuto informaci bude zákazník hledat na obalu nejspíš marně. Většina u nás prodávaného medu je totiž druhem vytočeným (přes 90 procent) a ten se nemusí podle vyhlášky v informacích na obalu uvádět. Rozhodně by na etiketě neměly chybět:

* obchodní identifikace výrobce, dovozce, prodávající (u dovozu se musí uvádět země původu, a to i v případě směsí)* druh, skupina, podskupina (například lipový, javorový)* hmotnost nebo objem plnění* doba minimální trvanlivosti

U medu je poměrně dlouhá, proto nemusí být uváděn den a měsíc, postačí rok. Není-li tento údaj přímo za slovní deklarací, musí být sděleno, kde se datum nachází, například na víčku, ve sváru.

Ne každý obal se však pro med hodí, i když má dobré samokonzervační vlastnosti. V obchodech se dá koupit nejčastěji ve sklenicích, nověji v plastových tubách a krabičkách, doma jej lze skladovat v porcelánových nebo smaltovaných nádobách. Určitě by však neměl přijít do obalů pozinkovaných či železných, neboť obsahuje kyseliny, které tyto kovy rozpouštějí. Medu nesvědčí ani přímé sluneční paprsky (uchovávat ve tmě) a vysoká teplota (ne přes 25 °C). Relativní vlhkost se má pohybovat kolem 60 až 70 procent.

Pozor na přelepku

Do medu se nesmějí přidávat ani odebírat látky, jež by měnily jeho přirozené složení.

"Kdo uvádí potraviny do oběhu, je povinen užívat jen takové obaly a materiály, které je chrání před znehodnocením a současně znemožní záměnu či změnu obsahu bez otevření. V praxi to znamená, že například sklenice s medem musí mít přes víčko aspoň přelepku bránící bez jejího porušení obal otevřít," sdělila inspektorka Státní zemědělské a potravinářské inspekce ing. Milada Fousová.

Miroslav Tryner